התמכרות לשוקולדתופעת ההתמכרות, באופן כללי, היא מצב שבו האדם תלוי בפעילות או בחומר מסוימים מבחינה פסיכולוגית ומבחינה גופנית. ההתמכרויות השונות מתאפיינות בהתנהגויות כפייתיות על מנת להשיג את הגירוי הממכר, והן ממשיכות גם במקרים שבהם הן גורמות להשלכות שליליות על חיי האדם ובאות במקום צרכים חשובים אחרים- גופניים ופסיכולוגיים.

רצון עז למזון כלשהו מתקשר לעתים למצב נפשי כלשהו כגון לחצים, מתחים, חששות, רגעי בטלה, רגעי שעמום, רגעי מנוחה וכדומה. הסוג הנפוץ ביותר של המזון שאנשים חשים אליו תאווה הוא הממתקים השומניים שכוללים שוקולד, עוגות, גלידה ועוגיות.

התאווה וההתמכרות לממתקים שומניים נובעת מכך שהשילוב של סוכר ושומן שיוצר מרקם של שמנת טעימה ונעימה בפה. בקרב אנשים עם התמכרות לשוקולד ניתן להבחין בהעדפה גורפת לאכילת מאכלים שמנוניים ומתוקים עם מרקם של קצפת מאשר מאכלים דלי שומן ועשירים בסוכר.

שוקולד – ממתק מסוכן

הממתק הנפוץ והמפתה ביותר, אך גם המסוכן מבין כל הממתקים האחרים הוא השוקולד. אנשים שמכורים לשוקולד נתקלים במצבים שבהם הם מתחילים לאכול קוביית שוקולד אחת, אך מהר מאוד הם זוללים וזוללים עד כדי סיום החפיסה כולה, ודבר זה לא תמיד נמצא בשליטתם והם לא בהכרח מודעים אליו.

שוקולד מורכב משומן, מסוכר ומחומרים לא בריאים אחרים דוגמת קפאין. שילוב של כל החומרים האלה יחד מעודד את שחרור האנדורפינים במוח (חומרים שאחראיים על תחושות רוגע בגוף). מצד אחד אלו הם חומרים מעוררים ומרגיעים כאשר אנשים נתונים במצבי מתח ולחץ, אך מצד שני הם גורמים להעלאת דופק הלב.

גורמים להתמכרות לשוקולד

נלחמים בתשוקה לשוקולד

הדרך העיקרית, אם לא היחידה, להילחם בתשוקה לשוקולד היא להכיר בתשוקה עצמה ובהיבטיה השונים. אדם שרוצה להילחם בתאוותו לשוקולד צריך לזכור שהתשוקה היא אמיתית, ולא משנה אם זוהי תשוקה פיזיולוגית או תשוקה פסיכולוגית, ולכן צריך לטפל בה בשני מישורים: המישור הפיזיולוגי-תזונתי והמישור הפסיכולוגי-התנהגותי.

כדי להיגמל ממתוקים וביניהם כמובן השוקולד, פרט לפן הפסיכולוגי-התנהגותי, אפשר לשנות דברים בתפריט היומי שיכולים להביא לשינויים גדולים לאורך זמן ממושך:

ראו גם:
התמכרות למשקאות אנרגיה
תסמונת פיקה

התמכרות לסמים קשים

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן